FAQ, často kladené otázky

Tu nájdete odpovede na otázky, ktoré najčastejšie zaujímajú rodičov.

 

Kedy môžem začať s prípravou na pôrod metódou HypnoPôrodu?

 

Čím skôr začnete s prípravou, tým viac času budete mať na precvičovanie hypnopôrodných techník a relaxáciu. Príprava nekončí absolvovaním kurzu HypnoPôrodu, ale doma ďalej pokračujete nacvičovaním hypnopôrodných techník, počúvaním relaxačných nahrávok a nácvikom dýchania pre pôrod. Niektoré mamičky sa rozhodnú kurz absolvovať ešte pred otehotnením.

 

 

Som v 38. tt a o HypnoPôrode som sa dozvedela až teraz. Má význam začať s prípravou?

 

Máme skúsenosti aj s prípravou mamičiek, ktoré sa o HypnoPôrode dozvedeli tesne pred termínom pôrodu. V tomto prípade je možné kurz zrealizovať v zrýchlenej, intenzívnejšej verzii. Kontaktuje nás prosím a dohodneme si rozvrh, ktorý vám bude vyhovovať.

 

 

Prečo kurz HypnoPôrodu trvá 5 týždňov? Nie je možné ho absolvovať v priebehu 2 dní?

 

Rozdelenie programu na 5 týždňov je vyskúšaný a dlhodobo overený systém, ktorý najlepšie funguje pri tejto predpôrodnej príprave. Počas jedného stretnutia sa rodičia naučia určité techniky, ktoré si doma precvičujú počas 1 týždňa. Na ďalšom stretnutí si môžu s lektorkou vyjasniť, čomu nerozumeli alebo problémy, na ktoré natrafili počas precvičovania. Zároveň sa naučia ďalší set techník.

Na každom stretnutí sa robia relaxačné cvičenia, aby si ich telo aj myseľ zvykli na pocit, keď sú úplne uvoľnení. Na konci každého stretnutia si pozrieme 1-2 hypnopôrodné príbehy, ktoré sú dôležitou vizualizačnou zložkou tejto prípravy.

Týmto spôsobom sa rodičia postupne naučia všetky hypnopôrodné techniky a opakovaným zážitkom relaxácie sa ich telo naučí rýchlo sa dostať do uvoľneného stavu pre pôrod.

 

 

Aký je rozdiel medzi kurzom HypnoPôrodu a knihou Hypnopôrod? Nestačí mi prečítať si knihu?

 

Kniha Marie Mongan: Hypnopôrod je rozhodne výborným zdrojom informácií a všetci rodičia ju získajú v cene nášho kurzu. Kurz však ponúka veľa výhod oproti knihe:

  • stretnutia s rodičmi, s ktorými zdieľate rovnako krásne obdobie v živote
  • možnosť pýtať sa otázky osobne certifikovanej lektorky
  • relaxačné cvičenia “naživo” na každej lekcii
  • množstvo dodatočných materiálov určených len pre rodičov na kurze
  • hypnopôrodné príbehy dostupné len pre rodičov priamo na kurze
  • podrobné vysvetlenie všetkých hypnopôrodných techník a typov dýchania

 

 

Budem počas pôrodu pri vedomí a budem si ho pamätať?

 

Hypnopôrodné mamičky sú počas celého pôrodu  pri vedomí, vnímajú čo sa okolo nich deje, napriek tomu, že sú hlboko uvoľnené. Môžu si vybrať, či budú v hlbokej relaxácii alebo “vystúpia” z hypnózy. Na kurze sa tiež učíme ako sa rýchlo dostať do zrelaxovaného stavu a ako sa z neho rýchlo prebrať v prípade, ak potrebujú komunikovať s personálom v pôrodnici alebo robiť rozhodnutia.

 

 

Môžem sa kurzu zúčastniť aj sama, bez partnera?

 

Samozrejme, na kurze sú vítané mamičky aj samostatne. Cena kurzu zostáva v tomto prípade rovnaká, môžu si však pozvať na kurz dulu, kamarátku, sestru alebo akúkoľvek inú osobu, ktorá ich bude sprevádzať počas pôrodu.

 

 

V priebehu 5-týždňového kurzu som sa dozvedela, že moje dieťa príde na svet plánovanou sekciou. Má zmysel pokračovať v kurze?

 

Aj mamičky, ktoré nakoniec privedú dieťatko na svet sekciou nám hlásia výborné výsledky s použitím hypnopôrodných techník. Pokojné dýchanie a relaxácie im umožnia zachovať pokoj pred, počas aj po tejto procedúre a po sekcii sa rýchlejšie zotavujú.

 

 

Môžem sa kurzu zúčastniť aj sama, bez partnera?

 

Pravidelne organizujeme ukážkové lekcie HypnoPôrodu. Ide o 1-hodinovú ukážku a zároveň prierez kurzom. Vstup na ukážkovú lekciu je zadarmo, stačí sa vopred prihlásiť.

 

 

Ako si môžem overiť, či je lektorka kurzu, na ktorý sa chcem prihlásiť, certifikovaná?

 

Certifikáciu lektora si môžete overiť priamo na stránke Inštitútu HypnoPôrodu https://us.hypnobirthing.com/parents/find-a-hypnobirthing-instructor/ Zadajte miesto, kde lektor vyučuje a stlačte vyhľadávanie. V zozname sa nachádzajú aktuálne recertifikovaní lektori, oprávnení vyučovať túto metódu.

 

 

Zaujala ma táto metóda a chcela by som ju vyučovať rodičov. Ako mám postupovať?

 

Od r. 2018 ako jediní poskytujeme certifikáciu na HypnoPôrod – Monganovej metódu. Kliknite v menu na odkaz “Staňte sa lektorom” a prečítajte si viac o podmienkach účasti na certifikačnom kurze, aktuálnych termínoch a nájdete tu tiež prihláškový formulár. Kurzy organizujeme približne 2x ročne, v slovenskom jazyku. Po absolvovaní kurzu získate certifikát z Inšitútu HypnoPôrodu Marie Mongan v USA.

 

 

 

 

© 2023 HypnoPorod.sk